Metalstärkarens holy grail, Mesa Boogie Dual Rectifier

Jag har testat förstärkare på både längden och tvären under lång tid. I botten på detta beteende sitter en slags manisk idé om att hitta den "perfekta tonen". En fullständigt hopplös idé  eftersom det rimligen är omöjligt att säga vad som generellt sätt är en "perfekt ton" och dessutom i vilket sammanhang och ur vems perspektiv. Jag har själv tvingats inse att det hela handlar om hur jag uppfattar olika gitarrer, förstärkare och mitt eget sätt att spela och hur dessa kombinationer får det att låta bra för mig. Inte nödvändigtvis för någon annan

Till att börja med sitter mycket av tonen, vems den än är,  i fingrar, mage och hjärna, men det är klart att prylar har sin roll i den helheten, man spelar bättre med bättre grejer. Simple as that. Inte nödvändigtvis dyrare grejer, utan grejer som man gillar och som får inspirationen att infinna sig. Och detta kan ibland vara både svårt och dyrt att hitta rätt i. Det handlar mycket om personlig smak och personlig spelstil. Men visst, det finns generella och erfarenhetsmässiga guidelines kring utrustning man kan ha stor nytta av. Men man bör alltid prova själv och göra sin egen bedömning.

Förstärkare är, precis som gitarren, en kritisk punkt i varje gitarrists ljud. Är det metal eller musik i de tuffare områdena man är inne på så finns det några riktigt fina alternativ, och jag ska väl säga direkt att det absolut mest intressanta området är rörförstärkare, även om det finns många spännande transistorförstärkare också. Det beror på vad man är ute efter. Dimebag Darell i Pantera körde till exempel en Randall transistorförstärkare.

När det gäller rörförstärkare, för det är nog ändå rör du ska sikta in dig på, finns Peavey 6505, ENGL och Mesa Boogie som alla är bra skit. Det man som söker i den tyngre skolan är i allmänhet mycket gain, tight ljudbild och mycket häng. Alla de här tre tillverkarna har grejer som kvalar in i top 5, men mitt val hamnar utan tvekan på Mesa Boogie Dual Rectifier. Det är ingen slump att den betraktas som metalstärkarnas "Holy Grail" och kan höras på otaliga metalplattor genom åren. Dess styrka är mångsidigheten och grundljudet.




Rectifier står för likriktare, en teknisk komponent som genom rör omvandlar växelström till likström och det är i detta som hemligheten med tex Mesas Dual Rectifier ligger. De flesta upplever att den skapar en varm, stor och tät ljudbild med kraftigt "häng" till skillnad från transistorförstärkare (solid state) som ger ett plattare mer matalliskt helhetsintryck, lite kantigare. Det behöver inte vara fel som sagt, lyssna på Dimebag Darell.

Det finns fyra olika Rectifier å marknaden idag. Single, Dual, Tripple och sen en Mini. Den vanligaste är utan tvekan Dual Rectifier Solo Head och har tre kanaler: 1, 2 och 3. Min Dual är från 2008, innan de trimmades upp 2010, s.k "Reborns". Jag har en Mini också, kan återkomma till den i kommande inlägg.

Dual Rectifier, 2008

100 watt med 4x 6L6GC, 5x 12AX7 & 2x5U4 rör.  

Den rena kanalen (1) har två lägen, en Clean och en Pushed. Det är vad det låter som, en kristallklar "clean" och en "pushed" som är lite mer pressad utan att det slår över. Pushed kan med fördel användas till blues, synnerhet med singel coil. Det stora ljudbilden gör den här kanalen väldigt användbar för rent spel, och den tar effekter väldigt fint.

Kanal 2 har tre lägen "modern", "vintage" och "raw". Raw har en skitig mer punkig gainkaraktär, vintage en "classic rock vibes" och modern en amerikansk tight punkmetal ton med lagom gain utan att det slår över mot metal.

Kanal 3 har även den tre lägen "modern", "vintage" och "raw". Här visar Rectifier precis vad det handlar om, ursinnig hig-gain, i synnerhet ställd på "modern". En fantastiskt tight högoktanig och fläskig gain som är så tight att man häpnar. Raw är lite som kanal 2s  men med lite mer tryck. Kanal 2 och 3 är egentligen ganska lika, det som skiljer mest är utfallet av "Prescense".

Det är lätt att förstå att många metalheads kärat ner sig i denna förstärkare. Den är helt enkelt så väl anpassad för amerikansk metal och hårdrock att det mesta annat bleknar i jämförelse.

Du kan också ställa in högre ljudnivå med "solo mode", för extra volym vid ex solospel. Solo mode klickar du igång med fotomkopplaren som så klart också styr kanalval.

Baksidan bjuder på andra intressanta val, bland annat "Spongy", som låter förstärkaren jobba med lägre spänning och du kan lättare ratta in lite mjukare vintageliknande grundljud, och "Bold" för lite mer bas och tightness. Må hända glöms denna valmöjlighet bort hos många, men den är absolut värd att mecka med. Man bör dock har förstärkaren avstängd när du ställer om den.

Det som gör Rectifier så fantastisk är definitivt dess mångsidighet och klanderfria ljudkvalitet. Du har här allt från ett otroligt kristallklart rent ljud med stor botten, via klassisk rockton över till über-high-gain-metal i din närhet.

Vill man inte testa sig till döds med olika lådor så köp en Mesa 4x12 direkt. Det är förmodligen där du hamnar till slut i alla fall.



Slutomdöme
Dual Rectifier har ryktet om sig att passa american high-gain metal bäst men faktum är att den klarar de flesta "musikstilar" utan problem. Om du utnyttjar allt som finns i valmöjligheter så har du en allroundstärkare, för såväl sovrummet som storgigg.

En annan bra grej är att även om du har mer gain än du behöver så är den påfallande tyst. Det behövs alltså ingen noise-gate som bland annat ibland behövs till Peavey 6505, som ju brusar en hel del. State of the art hela vägen.

Priset då? Ja inte är den billig inte, men med tanke på mångsidigheten och kvalitén i både bygget (100% handgjort i Californien) och ljudbilden så finns det argument för deras pristtrategi. Det är inte "en" förstärkare, det är flera och den är absolut något det är lönt att spara till.

Den senaste versionen "Reborn" (2010) är en mer utvecklad version och kostar dryga 21.000 kr på 4sound men du kan hitta en äldre bra begagnad för typ 10.000 - 14.000 kr.

(Buy quality and cry ones)

Betyg:
5 Zombies (5)


Kommentarer

  1. Cool blogg. Browsar igenom nu. Du har några stavfel i inlägget. 4x12 menar du förstås tex.

    SvaraRadera
  2. Halloj.. Kul läsning.. =)
    Sitter själv på en Mesa Boogie Dual Rectifier från -91.
    Alltså den riktiga "Holy Grail" stärkaren.. ;)
    En av de första 500 som bygdes och kan inte annat än att hålla med om allt du skriver om just Rectifiern samt en nice Mesa låda till den.. =)
    Låter helt enkelt kärlek!

    P.s Kompisen skall sälja sin i skrivande stund och den finns till Salu på Blocket nu om intresse för en riktig "Holy Grail" Mesa är av intresse.. =) Skriver med datum här så du och andra som läser detta vet när detta var skrivet.. =)

    Ha det bäst och Rock On!
    /Kofot 16/feb -2017.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Intonering av gitarr

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM