fredag 25 november 2016

Gitarrzombien Podcast 36 "Drömgitarren" och EVH Lunchbox

I veckans avsnitt möter vi Christian Alsing från Fender Scandinavia igen och pratar om Eddie Van Halen, hans förstärkare och gitarrer samt tittar på den specialbeställda Custom Shop gitarr som beställdes i februari. 

Klippen i programmet är inspelade med En Custom Shop strata genom en EVH LBX 15 watt, SM57 och en 4x12a med Greenbacks. Första klippet "blå kanal" och andra klippet röd kanal, båda med 50% gain.Gäst: Christian Alsing
Sidekick: Marcus Jidell, Avatarium och Soen
Programledare: Fredrik Svenssonsöndag 20 november 2016

Så låter modden av min JCM800 -89

Nu har jag äntligen färdigställt de ljudklipp som tydligt avslöjar resultatet av Sven Ericssons mod av min Marshall JCM800 från 1989. Det rör sig om tre ljudklipp. Inspelningen är gjord med en Les Paul med stallmick, en Lundgren Heaven 77. Mickad Greenback med en SM57, en mick som huvuddelen av all gitarr spelats in med genom åren och därför ganska representativ.


Först ska förstås påpekas att detta är inspelning, och det går förstås inte att jämföra med hur det låter i "rummet".

Inspelning är en "representation" av det ljud som kommer ut ur högtalaren, men du kommer ändå att få en bild av skillnaderna i dessa ljudklipp.

En god ide är också att lyssna på podcasten med Svens Ericsson, det ger dig en bild av hur han tänkt under processen.Det första klippet spelades in dagen innan Sven kom på besök och får givetvis bli "innan" i denna jämförelse. Dagen innan levde jag i en idévärld där jag tyckte att förstärkaren lät bra. Det gjorde den verkligen, det var ett bra ex. Jag var väldigt nöjd med den.Klipp nummer två är inspelat efter modden med identiska inställningar i frontpanelen som "innan". Man kan tydligt höra skillnaden, mer sträng och mindre spretigt. Bara här hör man hur förstärkaren vecklat ut sig "mognat" betydligt, man kan även höra den mjukare gainen nu när dioden hållits tillbaka lite, den är fortfarande där men har inte lika framträdande roll. Jag ville ha den kvar ska också tilläggas.I klipp nummer tre har jag tweakat lite på "Mid" och Treble", de har helt enkelt dragits upp lite. I övrigt samma settings som de två första. Här hör man hur förstärkarens EQ plötsligt blir responsiv, något som Marshalls normalt sett inte är i jämförelse med andra förstärkare.Resultatet av detta får ni naturligtvis bilda er en egen uppfattning om. Alla har olika ljudideal och hör saker och ting annorlunda jämfört med andra. Det intressanta här är att jag som köpte denna mod av Sven är mycket nöjd och att det defakto låter bättre "i rummet" vittnar även några bekanta om, som varit förbi och lyssnat.

Det är högst intressant, tycker jag, att det går att förbättra orginalförstärkare från fabrik så pass mycket till en billig peng. Jämför man med att köpa en ny förstärkare, som många gånger bränner iväg bort mot 15000 kr, så är detta både kostnadseffektivt och bra. Dessutom blir din förstärkare anpassad efter dig och ditt ljudideal  och därmed väldigt personlig.

Vi gjorde gjorde detta projekt, jag och Marcus Jidell, för att lyfta relativt okända leverantörer som är "på gång", och som många gånger är minst lika skickliga och begåvade som de man kanske allmänt sett först tänker på. Jag hoppas få återkomma med fler moddare framöver, om det nu är några som är intresserade.

Mer om ZvenAmp´s https://www.facebook.com/zvenamps/?fref=ts

Stay Zombied

torsdag 17 november 2016

Gitarrzombien Podcast - Moddade förstärkare med Sven Ericsson

I Gitarrzombien Podcast 35 ger vi oss i kast med modifierade, "moddade", förstärkare. Sven Ericsson går lös på en Marshall JCM 800 -89 och gör den mer "strängig" och med mer umpf + lite mer gain. Vi lär oss att vi inte alltid ska använda "stand by knappen" på rörförstärkare, PPIMV, om trafons betydelse, olika rör och hur de hänger ihop med slutljud och mycket mera. Julafton för dig som gillar förstärkare...
Gäst: Sven Ericsson, SvenAmp
Sidekick: Marcus Jidell, Avatarium & Soen
Programledare: Fredrik Svensson

Mer om Sven på https://www.facebook.com/zvenamps

onsdag 16 november 2016

Gibson Explorer - Från ordentlig flopp till airbourned

Ted McCarty på Gibson hade Cadillac som förebild när man designade Explorer, eller Futura som den kallades först. Samtidigt utvecklades också "Flying V" och en annan med namnet "Modern" som dock inte gavs ut fören 1982. 1957 -ish när dessa skapelser blev till var en tid då det amerikansk samhället var i stark förändring och medelklassen formligen exploderade. Folk fick mer pengar och instrumentbranschen, som många andra, såg en möjlighet att tälja lite stålar. 

Bilen, "amerikanaren", och rymden var två symboler för hela den amerikanske drömmen som var fylld till bredden av framtidstro. Att McCarty därför tog intryck av dessa starka signalvärden i sitt designande av företagets kommande storsäljare var kanske ingen tillfällighet. Hela projektet blev däremot inte någon kioskvältare, i alla fall inte initialt. Istället blev det ett skolexempel på hur man starkt överskattar marknaden.

När Explorer kom ut 1958 levererades endast 19 exemplar och fram till det att man la ner modellen helt 1963 räknar man med att hela serien omfattade totalt ca 50 instrument. Ingen succé som det verkar. De första tillverkades av "Korina", ett lättare afrikanskt träslag som påminner om Mahogny.  De är de mest eftertraktade och idag värda någonstans mellan 25-30 MKR på vintage scenen.  Totalt gavs det ut 22 Korina Explorers mellan 58-59, en del säger 21. Det finns ingen exakt vetenskap här då dokumentationen var undermålig, men det betyder att det mellan 1960-1963 skepades endast ca 28 gitarrer.

Från 1964 och framåt tillverkades inga Explorer alls, men 1976 återuppstod modellen i Explorer Limited Edition, en replica i Mahogny istället för Korina. Det pratas om att 2 av de 380 som gjordes det året var Korina men att de inte lät bra alls och att man därför bara gjorde Mahogny. The Edge i U2 sägs ha varit inne i en butik för att köpa en Les Paul men gick ut med en Explorer 1976. Under 76, 77, 78 och möjligen 79 gjordes runt 3000 gitarrer. Bara en del av de från 1976 kallades för Limited Edition och de förefaller också vara något annorlunda.  Halsarna var ganska tjocka, jämfört med de som senare dök upp och det sägs att träet var ovanligt lätt och resonant trä.

Under 80-talet kom Explorer II och sen också Explorer III som då hade svängt av helt från originalet.

Sen dess har de givits ut reissues på bredden och tvären, med olika bestyckning ända till nutid.

För några veckor sedan sålde jag nån grej och köpte en Gibson Explorer 2016 T på Deluxe i Stockholm, dvs en modern Explorer som är "inspired from". Den har naturligtvis väldigt lite att göra med originalen och även Limited Edition -76, utan är istället en "tolkning" av de gitarrerna. Modernare skulle man kunna säga, eller så kan man tycka att de är själlösa om man nu jämför med vintageinstrument. Jag tycker dock jämförelserna är omotiverade och väljer att inte bry mig de olika utgångspunkterna utan sätter den i sitt rätta element istället, dvs i en förstärkare med spetsade öron. En bra gitarr låter bra och ger något tillbaka rent fysiskt, det handlar om att instrumentet korresponderar med mig när jag spelar på den. Den uppför sig bäst i en skitig förstärkare, för det är i huvudsak, med en hel del undantag, en "rockmachine" och inte en finlirgitarr. I det sammanhanget får den det liv och tillför det som en rockgitarr ska, attityd och fet ton.

I 2016 års modell sitter 496R och 500T humbuckers. Två mickar som ska efterlikna de gamla P.A.F ikonerna. 496R och 500T kom ut i gränslandet 89/90 och är high output pickups. Det finns uppgifter om att 496 kom redan 1971, men sannolikt är det inte alls så eftersom keramiska mickar inte kom fören senare. De flesta som gillar dessa mickar tycker de passar i samband med förstärkare som levererar high gain. MEN man ska också ha i beaktande att skillnaderna mellan tex en 57 Classic Plus och en 500T är hårfina, även om man kan kan höra det om man anstränger sig. De skiljer sig mer i hur de responderar med ditt spel, och då menar jag dynamik och i anslag etc, där kan man faktiskt lättare avgöra. I alla fall så är det så för mig. Frågan om olika mickar och deras karaktär är och kommer alltid vara en fråga om "tycke och smak" och bör inte handla om "vilken som är bäst". 496R och 500T humbuckers är för mig bra mickar sett ur perspektivet att de sitter i en rockyxa.

Jag har fram tills nu tyckt att Explorer är en klumpig historia, men ännu en gång ska mina fördomar spela mig ett spratt. Den är balanserad och är inte alls i vägen som jag tyckt många gånger.

Det enda är möjligen att jag inte förstår trevägsswitchens placering, lite out of reach för min smak. Troligtvis bara en vanesak som allt annat. Men bortsett från det har den just det som behövs för att riva loss de där rock n roll riffen man har inom sig.

De mest frekventa användarna av Explorer är tveklöst rockare, och framförallt hårdrockare av olika slag.  De verkar både gilla formen, attityden och tonen. Saken är den att många Explorer-användare menar att den faktiskt levererar särskilt bra ton för den lite hårdare musiken. Generellt kan man säga, även om en del kanske inte gillar analysen, att Les Paul har mer "bas och mer komplex mid" och helt enkelt "mer bredd i registret" medan Explorer är mer lik SG men här med huvudfokus på ett "bra bett" inte så komplex i tonen och ganska "mörk" och "fet". Naturligtvis handlar det också i hög grad om vad för hårdvara som sitter i den, men att de skiljer sig emellan råder ingen som helst tvekan. Vilken som är bäst är en helt meningslös diskussion. Gitarren är en del i kedjan, om nog så viktig, men den totala tonen har med fler parametrar att göra. Och sen skiljer de sig naturligtvis också från ex till ex.

En kille som vet en hel del om vad Explorer går för i rocksammanhang är Joel O'keefee i Airbourne. Jag träffade honom för ett tag sen och han gick igenom sina gitarrer och förstärkare med mig. Hans "story" om "Blended Scotch Whiskey Tone" må vara rolig men om man tänker efter när han pratar så förstår man att han tar sin ton väldigt seriöst. Dessutom är hans sätt att förenkla avrullning på volymkontrollen magnifik.Slutomdöme Gibson Explorer 2016 T
En bra gitarr som håller bra kvalitet för den pengen, dock saknas hardcase. En kul grej är att du får en ett foto medskickat från slutkollen på fabriken.

De är just nu billiga i väntan på de lite dyrare 2017 modellerna, som har lite annorlunda mickspecar och kommer med hardcase. Runt 10 000 kr eller strax under på Deluxe Music i Stockholm, men den finns förstås lite överallt.

Stay Zombied

Betyg:
4,5 Zombies (5)

lördag 12 november 2016

Gitarrzombien Podcast 34 Robert Pehrsson's Humbucker

Gitarrzombien Podcast gästas av skivaktuella Robert Pehrsson och pratar gitarrljud, influenser, tips för att utvecklas som gitarrist, HM-2 och förstås nya rockplattan Long Way To The Light. Gäst: Robert Pehrsson; Robert Pehrsson's Humbucker
Sidekick: Marcus Jidell, Avatarium ocg Soen
Programledare: Fredrik Svensson

fredag 4 november 2016

Gitarrzombien Podcast 33 med "Strängen" Robert Dahlqvist

I veckans avsnitt av Gitarrzombien Podcast möter vi Robert Dahlqvist, alias "Strängen", från bland andra Hellacopters, Thunder Express och Dundertåget. Vi djupdyker i ämnen som ljudideal, riff-skapande, Freddie King och vi pratar också om hans nya projekt som går under namnet "Strängen". Gäst: Robert Dahlqvist, Strängen
Sidekick: Marcus Jidell, Avatarium och Soen
Programledare: Fredrik Svensson